Menu Sluiten

Onderzoek chronische pijn: een op de vier Nederlanders

‘Aanhoudende, chronische pijn’ is deze weken weer even volop in het nieuws. De directe aanleiding is een onderzoek van Ipsos I&O naar chronische pijn, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). De belangrijkste conclusies? Inmiddels heeft in Nederland een op de vier mensen last van aanhoudende pijnklachten. En slechts een kwart (27%) van de mensen met pijn is tevreden over de geboden (pijn)zorg.

Belangrijkste conclusies onderzoek chronische pijn

1. Aantal mensen dat last heeft van chronische pijn wordt onderschat

Waar tot nu toe een cijfer van een op de vijf Nederlanders werd gehanteerd (een statistiek uit 2005), laat dit nieuwe onderzoek zien dat inmiddels 25% (een op de vier) Nederlanders te maken krijgt met pijn die langer aanhoudt dan drie maanden.

De NVA spreekt van een ‘pijnepidemie’. De Oplossingsagenda spreekt van ‘zorgwekkende cijfers’. De LPO herkent dit uiteraard en wist ook uit ander onderzoek al dat 1:4, of in sommige landen zelfs 1:3, de harde realiteit is.

2. Pijn is meestal dagelijks, impact is groot

De meeste mensen (70%) die lijden onder aanhoudende pijnklachten hebben hier dagelijks last van. De impact daarvan is groot; het dagelijks leven wordt sterk beïnvloed door de pijn: sociale activiteiten (39%), werk (27%) en mentale gezondheidsproblemen (24%). Ook jongvolwassenen (18 tot en met 34 jaar) met chronische pijn ervaren vaker een beperking in sociale activiteiten dan gemiddeld (50%).

Uiteraard herkennen we bij de LPO deze impact. De ervaringsverhalen, die steeds meer zichtbaar worden binnen Pijnstad, geven tekst en een gezicht aan deze impactcijfers.

3. Minimaal dertig procent mist begrip vanuit omgeving

Het Ipsos bericht geeft aan dat “de meeste Nederlanders (57%) met chronische pijn begrip van anderen ervaren voor hun klachten en de gevolgen hiervan”. Toch zegt men ook dat “dertig procent niet zoveel of helemaal geen begrip ervaart (de rest geeft aan dit niet te weten of liever niet te zeggen).”

Vanuit Pijnstads Community en signalen die regelmatig binnenkomen bij de Landelijke Pijn Organisatie weten we dat veel mensen met aanhoudende pijn in meer of mindere mate tegen onbegrip en vooroordelen aanlopen. Het ontbreken van een heldere diagnose helpt hier niet aan, maar óók als er wel een diagnose is krijgen mensen met pijn hiermee te maken.

4. Meningen over (pijn)zorg lopen uiteen

Een kwart (27%) van de Nederlanders die chronische pijn ervaren zijn tevreden over de zorg en behandeling voor chronische pijn. Voor twintig procent geldt dat ze ontevreden zijn. De rest heeft een minder duidelijke mening (41%) of heeft (nog) geen hulp gezocht (11%).

Wat we bij de Landelijke Pijn Organisatie veel horen is dat mensen met aanhoudende pijn de zoektocht naar ‘de behandeling die werkt…of een betere kwaliteit van leven geeft’ vaak slopend is. Mensen met pijn missen grip en overzicht op pijnzorg-behandelland en ervaren nog vaak (dure en tijdrovende) ‘flipperkastzorg’.

5. Negen procent gebruikt opioïden

De meeste (67%) Nederlanders die chronische pijn ervaren nemen hier medicatie voor. Negen procent (dus ruim 300.000 Nederlanders) gebruikt opioïden: zeer sterke pijnstillers die alleen bij hevige pijn worden voorgeschreven. Mensen die opioïden gebruiken zeggen meestal (61%) last te hebben van bijwerkingen.

In samenwerking met partners als Novadic-Kentron en Stichting Opiaten Afbouwen informeren we in bezoekers van het Informatiecentrum van Pijnstad over de afwegingen rondom opioïden en aanhoudende pijn. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat opioïden werken bij acute pijn, maar juist bij aanhoudende pijn de pijn ook kunnen versterken. En dat het verslavende effect al na 2-3 weken aanwezig is.

Oplossingsagenda

In de ochtend van 16 oktober 2024 heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie in Nieuwspoort, Den Haag een oplossingsagenda Chronische Pijn overhandigd aan kamerleden Wieke Paulusma (D66) en René Claassen (PVV). Met concrete stappen zoals een Nationale Pijnagenda, meer onderwijs over chronische pijn, extra wetenschappelijk onderzoek en meer samenwerking tussen zorgverleners.

Discussieer mee

Wat vind jij van dit onderzoek, de conclusies en de oplossingsagenda?

Lees meer

Pijnstad