Hoe bereid je je voor op een afspraak met je arts of behandelaar?
Een doktersafspraak kan spannend zijn, vooral als je chronische pijn hebt en hoopt op een positieve verandering. Het kan echter ook frustrerend zijn als de afspraak niet verloopt zoals je had gehoopt. Een goede voorbereiding kan helpen om je tijd met de arts optimaal te benutten en te zorgen dat je met een tevreden gevoel de afspraak verlaat. Hier zijn enkele praktische tips om je voor te bereiden op je volgende afspraak.
Zorg dat je uitgerust bent
Een doktersafspraak kan vermoeiend zijn, vooral als je chronische pijn hebt. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, zowel vóór als na de afspraak. Dit helpt je om helder te denken en je energie te bewaren voor het gesprek met je arts.
Plan je afspraak op de beste tijd
Probeer je afspraak te plannen op een tijdstip dat gunstig is voor jou en de arts. De eerste afspraak in de ochtend of direct na de lunch zijn vaak de beste opties. Dan is de arts meestal nog niet uitgelopen, waardoor je waarschijnlijk minder lang hoeft te wachten.
Maak indien nodig een dubbele afspraak
Als het om een afspraak bij je huisarts gaat en je meerdere kwesties wilt bespreken, vraag dan bij het maken van de afspraak om dubbele tijd. Dit voorkomt dat je je gehaast voelt en zorgt ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles te bespreken wat je wilt.
Bereid je medische geschiedenis voor
Als je een nieuwe arts bezoekt, zorg dan dat je een samenvatting van je medische geschiedenis bij je hebt. Dit kan informatie bevatten zoals eerdere specialisten die je hebt bezocht, operaties die je hebt ondergaan, en een lijst van je huidige medicatie. Dit helpt om tijd te besparen en ervoor te zorgen dat de arts een volledig beeld heeft van je gezondheidssituatie.
Houd een actuele lijst van je medicatie bij
Zorg dat je een actuele lijst van je medicatie bij je hebt. Dit omvat niet alleen voorgeschreven medicijnen, maar ook zelfzorgmiddelen, kruiden, vitamines, en supplementen. Noteer de naam van elk medicijn, de dosis, hoe vaak je het neemt, en eventuele veranderingen sinds je laatste bezoek. Dit helpt om verwarring te voorkomen en zorgt voor een duidelijk overzicht voor je arts.
Vat je symptomen van tevoren samen
Een goede voorbereiding betekent ook dat je je symptomen duidelijk kunt beschrijven. Schrijf van tevoren op welke symptomen je hebt, hoe vaak ze voorkomen, en hoe ze je dagelijks leven beïnvloeden. Gebruik hierbij eenvoudige taal en wees eerlijk over je ervaringen. Dit helpt de arts om een beter inzicht te krijgen in je situatie en de juiste vragen te stellen.
Vragen die je sowieso kunt verwachten
- Waar heeft u pijn?
- Straalt de pijn uit?
- Sinds wanneer heeft u deze pijn?
- Hoe omschrijft u de pijn? …
- Wat maakt de pijn erger?
- Wat is uw pijnscore?
- Wat maakt de pijn minder?
- Helpt warmte of kou tegen de pijn of wordt het daardoor erger?
- Doen sommige dingen/bewegingen extra pijn? Zo ja, welke?
Maak een lijst van vragen
Schrijf alle vragen die je hebt van tevoren op. Begin met de belangrijkste vragen, zodat je zeker weet dat deze binnen de beschikbare tijd aan bod komen. Wees niet bang om veel vragen te stellen; een goed geïnformeerde patiënt is een betere patiënt.
Neem iemand mee naar de afspraak
Als je het lastig vindt om voor jezelf op te komen, of als je bang bent dat je dingen vergeet te zeggen of vragen, neem dan iemand mee naar de afspraak. Een familielid of vriend(in) kan je steunen, aantekeningen maken, en je helpen om alles te onthouden wat de arts zegt.
Zorg dat je ruim op tijd bent
Kom op tijd voor je afspraak. Dit geeft je de kans om rustig je aantekeningen door te nemen en eventuele formulieren in te vullen die je ter plekke moet invullen.
Maak aantekeningen of neem het gesprek op
Maak aantekeningen tijdens het gesprek of vraag de arts om toestemming om het gesprek op te nemen met je smartphone. Dit helpt je om later alles nog eens rustig terug te luisteren en ervoor te zorgen dat je niets vergeet.
Stel niet zelf de diagnose
Ga niet met een zelfgestelde diagnose naar de arts. Dit kan je openheid en luistervaardigheid belemmeren. Vertel de arts over je zorgen en laat hem of haar de diagnose stellen. Dit bevordert een open en constructief gesprek.
Wees eerlijk
Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen je arts. Verzwijg geen informatie over je leefgewoonten, zoals roken of alcoholgebruik, en wees eerlijk over je medicijngebruik. Alleen met volledige informatie kan je arts de juiste zorg bieden.
Zorg dat je alles goed begrijpt
Vraag om verduidelijking als je iets niet begrijpt. Probeer de informatie die de arts geeft in je eigen woorden te herhalen om te controleren of je het goed hebt begrepen. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat je precies weet wat de aanbevelingen van de arts zijn.
Vragen over nieuwe medicatie
Als de arts nieuwe medicatie voorschrijft, vraag dan om uitleg over het medicijn, de dosering, mogelijke bijwerkingen, en hoe het medicijn samengaat met je andere medicatie. Vraag ook of er controles nodig zijn om de effecten van het medicijn te volgen.
Communiceer duidelijk
Een goede communicatie is cruciaal. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om uitleg. En als je niet tevreden bent met een voorgestelde behandeling, geef dit dan aan. Vraag naar alternatieve mogelijkheden en bespreek de voor- en nadelen.
Maak een vervolgafspraak
Zorg ervoor dat je weet of, en wanneer, je een vervolgafspraak moet maken. Vraag ook wat je moet doen als je symptomen veranderen of nieuwe symptomen ontstaan. Dit helpt om een duidelijk behandelplan te hebben en je voor te bereiden op eventuele toekomstige afspraken.
Conclusie
Door deze tips te volgen, kun je je beter voorbereiden op je doktersafspraak en haal je het meeste uit de beperkte tijd die je met je arts hebt. Goede voorbereiding helpt om frustratie te verminderen en zorgt ervoor dat je je gehoord en geholpen voelt. Succes met je volgende afspraak!
Meer lezen?
- Ik ga naar de huisarts: wat kan ik van tevoren doen en verwachten? | Thuisarts.nl
- Pijnmeting: Hoe geeft u een pijnscore (Folder) – Catharina Ziekenhuis
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Dr. H. Koning, pijnarts.
Laatste update: