Kinderwens en zwangerschap bij chronische pijn
Een kinderwens hebben terwijl je chronische pijn hebt, kan een zware beslissing zijn. Maar het is zeker mogelijk om een gezonde zwangerschap te hebben en een kind op te voeden, zelfs met chronische pijn. Dit vraagt om extra planning, aanpassingen en overleg met artsen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, gebaseerd op zowel algemene kennis als waardevolle inzichten uit ervaringsverhalen.
Voor de zwangerschap
Medische overwegingen
Voordat je zwanger probeert te worden, is het cruciaal om een specialist te raadplegen. Dit kan een gynaecoloog zijn, maar ook een pijnspecialist of een andere arts die bekend is met jouw specifieke situatie. Zij kunnen je helpen begrijpen hoe je chronische pijn je zwangerschap kan beïnvloeden en welke aanpassingen nodig zijn.
Veel medicijnen die je gebruikt voor chronische pijn zijn mogelijk niet veilig tijdens de zwangerschap. Het kan nodig zijn om je medicatie te herzien en alternatieve pijnbeheersingsstrategieën te overwegen. Je arts kan je helpen bij het vinden van veilige opties.
Als de mannelijke partner medicatie voor zijn pijn gebruikt.
Ook als de mannelijke partner medicatie gebruikt, kan dit de kwaliteit van zijn zaad verminderen of kan het langer duren voordat de vrouw zwanger wordt. Bij bepaalde reumamedicijnen kan dat het geval zijn.
Voorbereiding en planning
Verbeter je algehele gezondheid door middel van goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en, indien nodig, fysiotherapie. Dit helpt je lichaam om beter om te gaan met de belasting van een zwangerschap. Daarnaast is het belangrijk om je mentale gezondheid in de gaten te houden. Chronische pijn kan stress en angst veroorzaken, dus ondersteuning door een psycholoog of counselor kan nuttig zijn.
Tijdens de zwangerschap
Pijnbeheersing
Omdat veel pijnmedicatie niet veilig is tijdens de zwangerschap, kan het nodig zijn om alternatieve behandelingen te overwegen. Niet-medicamenteuze behandelingen zoals fysiotherapie, acupunctuur, en mindfulness kunnen veilig en effectief zijn. Als medicatie toch noodzakelijk is, kan je arts alternatieven voorschrijven die veiliger zijn voor de baby.
Lichamelijke aanpassingen
Let op je houding en ergonomie om de druk op je lichaam te verminderen. Specifieke prenatale oefeningen kunnen helpen om je spieren te versterken en je flexibiliteit te verbeteren, wat pijn kan verminderen en de bevalling kan vergemakkelijken.
Rekening houden met de pijn
Tijdens de zwangerschap kan je pijn erger worden of juist minder worden. Dit verschilt per persoon. Wees voorbereid op beide scenario’s en zorg dat je je medisch team op de hoogte houdt van veranderingen in je pijnniveau.
Omdat je medicatie mogelijk moet verminderen, kan het nodig zijn om andere manieren te vinden om je pijn te beheersen. Denk aan yoga, meditatie of TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie). Deze methoden kunnen helpen om je pijn onder controle te houden zonder medicijnen.
Tijdens je zwangerschap zul je extra rust moeten nemen en goed op je grenzen moeten letten. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en je energie is beperkt. Plan rustmomenten in en vraag om hulp als dat nodig is.
Kun je een kind grootbrengen?
Bedenk goed hoe jullie de zorg voor een kind gaan aanpakken. Bespreek dit met je partner. Samen sta je sterker. Het is niet nodig om overdreven bang te zijn, maar wees realistisch. Als je nu al bedlegerig bent, is het misschien verstandiger om andere dromen na te jagen.
Veel pijnpatiënten hebben bewezen dat het mogelijk is om een kind op te voeden. Er zijn boeken en blogs die nuttige adviezen en handvatten bieden. Wees niet bang om hulp te vragen van familie en vrienden.
Je vindt hier in het Informatiecentrum van Pijnstad veel adviezen en handvatten over het opvoeden van kinderen, wanneer je chronische pijn hebt.
Bevalling en na de bevalling
Bevallingsplanning
Afhankelijk van de aard van je chronische pijn en fysieke conditie, kan een geplande keizersnede een veiliger optie zijn. Dit wordt meestal besloten in overleg met je gynaecoloog. Tijdens de bevalling kun je ook TENS gebruiken om de pijn van de weeën te verlichten.
Herstel na de bevalling
Na de bevalling heb je tijd nodig om te herstellen. Met chronische pijn kan dit langer duren. Extra kraamzorg kan helpen. Kijk je zorgverzekering na om te zien of je in aanmerking komt voor extra ondersteuning.
Bij het geven van borstvoeding moet je dezelfde afwegingen maken als tijdens de zwangerschap. Bespreek met je arts welke medicatie veilig is om te gebruiken. In de meeste gevallen is het mogelijk om borstvoeding te geven met lage doses medicatie.
Psychologische aspecten
Emotionele impact
Zwangerschap kan stress en angst verergeren, vooral als je al te maken hebt met chronische pijn. Het is belangrijk om een goede mentale gezondheidszorg te hebben. Lid worden van een steungroep voor aanstaande moeders met chronische pijn kan waardevol zijn voor het delen van ervaringen en het ontvangen van praktische adviezen.
Hulp en ondersteuning in Nederland
- Universitair Medische Centra (UMC’s)
UMC’s in Nederland, zoals het Amsterdam UMC, Erasmus MC in Rotterdam, en het UMC Utrecht, hebben vaak gespecialiseerde afdelingen voor complexe medische aandoeningen, waaronder chronische pijn en zwangerschap. Ze bieden multidisciplinaire zorg, waarbij gynaecologen, anesthesiologen, pijnspecialisten, en fysiotherapeuten samenwerken.
- Poliklinieken voor chronische pijn
Veel grote ziekenhuizen hebben gespecialiseerde pijnpoliklinieken die ervaring hebben met de behandeling van chronische pijnpatiënten, inclusief zwangere vrouwen. Voorbeelden zijn het Pijncentrum Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek.
- Gynaecologen met specialisatie in risicozwangerschappen
Er zijn gynaecologen die gespecialiseerd zijn in risicozwangerschappen en ervaring hebben met patiënten die chronische pijn hebben. Deze specialisten werken vaak in samenwerking met pijnpoliklinieken en andere specialisten.
Verwijzing en ondersteuning
Verwijzing via de huisarts
Een goede eerste stap is om een doorverwijzing te vragen aan je huisarts. Huisartsen kunnen je doorverwijzen naar een specialist of polikliniek die ervaring heeft met jouw specifieke situatie.
Patiëntenverenigingen en ondersteuningsgroepen
Patiëntenverenigingen hebben ook vaak goede adviezen, zoals bijvoorbeeld de Crohn en Colitisvereniging. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) kan informatie verschaffen over gynaecologen en klinieken die gespecialiseerd zijn in risicozwangerschappen.
Conclusie
Een kinderwens met chronische pijn vraagt om zorgvuldige planning en overleg met medische professionals. Door goed voorbereid te zijn, alternatieve pijnbeheersing te overwegen en steun te zoeken, is het mogelijk om een gezonde zwangerschap en bevalling te hebben. Het vergt aanpassingen en geduld, maar het is zeker mogelijk om je droom van een gezin waar te maken. Raadpleeg altijd je zorgverlener voor persoonlijk advies en begeleiding.
Meer lezen:
Naast websites met informatie zijn er ook veel blogs online te vinden met persoonlijke ervaringen van vrouwen die chronische pijn hebben en zwanger wilden of zijn geworden.
- https://seksualiteit.nl/onderwerpen/zwangerschap/zwanger-bij-ziekte-of-beperking/
- Geneesmiddelen en vaccins rondom de zwangerschap (lareb.nl)
- Fibromyalgie (chronische pijn) en de tweede zwangerschap – Dagmar Valerie (bydagmarvalerie.nl)
- Chronisch ziek en kinderwens ; Het verhaal van Marjolein (kellycaresse.nl)
- Chronische pijn en zwanger zijn. | gezondheid | 1 | 24baby Forum
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Laatste update: