Menu Sluiten

Intimiteit en seksualiteit: met vaste partner

Intimiteit en seksualiteit met een vaste partner

Chronische pijn kan je seksleven en intimiteit beïnvloeden, zowel in positieve als in negatieve zin. Er zijn manieren om de negatieve kanten te beperken.  
Bespreek je pijn en medicatie met je arts, en wees open tegen je partner over je gevoelens en grenzen. Vind creatieve manieren om samen tijd door te brengen en intimiteit te ervaren, zoals knuffelen of samen iets leuks doen. Dit helpt om vertrouwen en begrip binnen je relatie te versterken, ondanks de uitdagingen die pijn met zich meebrengt.

Als je chronische pijn hebt, kan dit veel veranderen in je leven, ook hoe je intimiteit en seksualiteit beleeft.  

Intimiteit en seksualiteit met pijn

Het positieve nieuws

Chronische pijn en seksualiteit is gelukkig niet altijd een probleem. Intimiteit en seksualiteit kunnen ook een positief effect hebben op mensen met chronische pijn. Onderzoek toont aan dat bij knuffelen en vrijen, bepaalde stofjes, -endorfines genaamd- vrijkomen die als natuurlijke pijnstillers werken. Bovendien kan het helpen om minder stress te voelen en gelukkiger te zijn. Samen zijn met iemand die je liefhebt, kan de pijn minder maken. 

De andere kant

Er is jammer genoeg ook een andere kant: Pijn kan soms directe seksuele problemen veroorzaken doordat je te veel pijn hebt tijdens het vrijen of te moe bent om zin te krijgen. Ook kan de medicatie die je gebruikt invloed hebben op je zin in seks. Dit artikel biedt praktische tips en handvatten om hiermee om te gaan, zodat je kunt blijven genieten van een liefdevolle en intieme relatie met je partner. 

Vertrouwen en begrip

Het is belangrijk dat er vertrouwen is tussen jou en je partner of de persoon waar je intimiteit mee ervaart.  Dit betekent dat je open kunt zijn over je pijn en je grenzen. Je partner moet kunnen vertrouwen dat je eerlijk bent over wat wel en niet kan. En jij moet kunnen vertrouwen dat je partner begrip heeft voor je situatie. 

Praat met je arts

Het is belangrijk om open te zijn tegen je arts over jouw pijn en hoe dit jouw seksleven beïnvloedt. Sommige medicijnen kunnen namelijk je zin in seks verminderen of je seksuele functie belemmeren. Bespreek dit met je arts; misschien is er een ander medicijn dat je kunt gebruiken zonder deze bijwerkingen. Het aanpassen van je pijnmedicatie kan al helpen. 

Ga je emoties na

Het is normaal dat pijn invloed heeft op hoe je je voelt, zowel lichamelijk als emotioneel. Als je je door de pijn minder goed voelt over jezelf, kan dit je relatie en seksleven beïnvloeden. Je kunt je minder aantrekkelijk voelen of minder waard. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Soms kan het praten met een iemand die je vertrouwt, de praktijkondersteuner van de huisarts of een therapeut helpen om je sterker en zelfverzekerder te voelen. 

Communicatie met je partner

Als je een relatie hebt, is een open en eerlijke communicatie met je partner is essentieel. Probeer gesprekken over jullie relatie en seksleven te beginnen zonder direct over seks te praten. Je helpt elkaar door zo open mogelijk te benoemen wat je voelt, wat je mist, wat je onprettig of juist prettig vindt bij het vrijen. Soms is een partner te voorzichtig geworden uit angst om de ander pijn te doen. Soms liep de relatie al niet zo lekker geeft de pijn het laatste zetje om seks uit de weg te gaan. Bespreek het  wanneer jullie behoeftes aan intimiteit verschillen.  
Dit helpt om misverstanden en onzekerheden te voorkomen. Jullie kunnen samen zoeken naar nieuwe manieren om intimiteit te ervaren. 

De negatieve spiraal

Door de pijn die je ervaart bij het vrijen kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Je kunt daardoor onzeker worden en bang dat het vrijen pijn zal doen. Daardoor lukt het moeilijker om je te ontspannen wat ervoor zorgt dat ook je spieren zich meer aanspannen waardoor de pijn toeneemt en vrijen lastiger zal gaan. Daarnaast kun je ook druk voelen om te ‘presteren’, wat  ten koste kan gaan van jouw plezier in seks. Mensen met chronische pijn hebben vaker dan gemiddeld nare seksuele ervaringen meegemaakt in hun leven. Dat kan nog meer spanning geven. 

Zoek samen naar oplossingen

Intimiteit is meer dan alleen seks. Probeer samen activiteiten te vinden die jullie beiden plezierig vinden en die de intimiteit bevorderen zonder dat het pijn doet. Denk aan samen koken, wandelen of knuffelen. Het is ook goed om kleine dingen te doen die laten zien dat je van elkaar houdt. Dit kan iets simpels zijn als een compliment geven of elkaar masseren.  

Wees creatief in de slaapkamer

Als seks pijnlijk is, probeer dan andere manieren te vinden om fysiek dichtbij te zijn zonder geslachtsgemeenschap. Je kunt denken aan strelen, knuffelen of zelfs samen douchen. Speeltjes of glijmiddel kunnen ook helpen om het makkelijker en plezieriger te maken. Het is belangrijk dat geen van beiden zich gedwongen voelt tot iets waar hij of zij zich niet prettig bij voelt. 

Maak plannen

Plan intieme momenten op tijden dat je de minste pijn hebt. Dit kan je helpen om meer te genieten van het samenzijn. Zorg dat je op deze momenten ontspannen bent en probeer nieuwe dingen uit zonder druk te voelen over het eindresultaat. Geniet van het moment zelf en niet alleen van het doel. 

Tot slot

Ook  met chronische pijn kan je prettige intieme of seksuele relaties hebben. Met open communicatie, begrip en creativiteit kunnen jij en je partner manieren vinden om samen gelukkig te zijn. Door deze tips te volgen, kun je een liefdevolle en ondersteunende relaties onderhouden, ondanks de pijn.


Meer lezen:

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Dr. Loes Swaan, revalidatiearts.

Laatste update:

Pijnstad