Menu Sluiten

Ervaringen delen

Waarom het fijn is om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen 

Chronische pijn kan je eenzaam laten voelen, maar het delen van ervaringen met lotgenoten kan helpen. Je merkt dat je niet alleen bent, wat een fijn gevoel geeft. Lotgenoten kunnen ook tips geven die je misschien nog niet kende. Door samen te praten, krijg je steun en begrip, wat mentaal erg helpt. Bovendien leer je beter omgaan met je gevoelens. Je kunt contact zoeken via lotgenotengroepen, online forums, en evenementen. Dit biedt waardevolle steun en nieuwe inzichten om met je pijn om te gaan. Probeer het eens, het kan je echt helpen!

Als je je pijn langer aanhoudt dan dat je had verwacht, zit je met veel onbeantwoorde vragen. Eén van de dingen die je kan helpen, is het delen van je ervaringen met mensen die ook met langdurige pijnklachten zitten. Dit artikel legt uit waarom dat zo belangrijk en nuttig is. 

Je bent niet alleen

Als je pijn aanhoudt, kan het misschien voelen alsof je alleen achter blijft met de pijn. Anderen gaan gewoon door met hun dagelijks leven, terwijl jij worstelt om je leven te leiden ondanks de pijn. Het kan soms voelen alsof je de enige bent die pijn heeft. Toch zijn er veel mensen zoals jij. Door je verhaal te delen met anderen die in hetzelfde schuitje zitten, merk  je dat je er niet alleen voor staat. Dit kan je een fijn gevoel geven en je helpen om met je situatie om te gaan. Wist je dat je brein pijnstillende stofjes vrij laat komen, zodra je je verbonden voelt met andere mensen? 

Tips en trucs van anderen

Andere mensen met chronische pijn hebben misschien tips over hoe zij met hun pijn omgaan. Dit kunnen dingen zijn die je zelf nog niet hebt geprobeerd of waar je dokter niet aan heeft gedacht. Door ervaringen uit te wisselen, kun je nieuwe ideeën opdoen die jou kunnen helpen. 

Steun en begrip

De kans is groot dat je erkenning, steun en begrip ervaart bij mensen die ook pijn hebben die lang duurt.  Ze weten hoe het is als de pijn je dag moeilijk maakt. Door die erkenning en hérkenning voel je je gesteund en minder alleen. Dit kan mentaal een grote steun zijn. 

Leren omgaan met je gevoelens

Pijn hebben kan ook zorgen voor veel verschillende gevoelens, zoals boosheid of verdriet. Praten met lotgenoten kan je helpen om deze gevoelens beter te begrijpen en te verwerken. Het kan opluchten om je hart te luchten bij iemand die snapt hoe je je voelt. 

Hoe begin je?

Misschien vraag je je af hoe je in contact kunt komen met mensen die ook chronische pijn hebben. Er zijn verschillende manieren: 

  • Lotgenotengroepen: Zoek naar groepen in je buurt of online waar mensen met chronische pijn elkaar ontmoeten.  
  • Online forums: Er zijn websites waar je kunt praten met anderen. Je kunt hier vragen stellen en verhalen delen, allemaal vanuit je eigen huis. 
    Op Facebook kun je online contact hebben met bijna 5000 lotgenoten in de Chronische Pijn Community LPO. In een volgende versie van Pijnstad zal er ook een Community zijn waar je met je eigen Pijnstad-account kunt inloggen en contact kunt leggen met andere pijnpatiënten. 
  • Evenementen en bijeenkomsten: Soms zijn er bijeenkomsten of workshops voor mensen met chronische pijn. Dit is een goede plek om anderen te ontmoeten. In de community van de LPO kun je de aankondiging van dergelijke evenementen vinden. 

Tot slot

Het delen van je ervaringen als je chronische pijn hebt, is heel waardevol. Je voelt je minder alleen, krijgt nuttige tips, en vindt begrip en steun bij anderen. Probeer het eens, het kan jou ook helpen!


Meer lezen:

Hier zijn enkele Nederlandstalige boeken en bronnen die hier dieper ingaan op het onderwerp.

Artikelen/websites:

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Katinka Damen, psycholoog en deskundige verslavingszorg.

Laatste update:

Pijnstad