Menu Sluiten

Geldzaken

Chronische pijn en geldzaken 

Chronische pijn kan voor geldproblemen zorgen door hogere kosten voor medicijnen, behandelingen en hulpmiddelen. Vaak kun je minder of niet meer werken, waardoor je inkomen daalt. Dit maakt het moeilijk om rond te komen. 

Het is belangrijk om een budget te maken en hulp te vragen van bijvoorbeeld een budgetcoach. Controleer je zorgverzekering en zoek uit of je recht hebt op vergoedingen of regelingen van de gemeente. Bespaar waar je kunt en kijk naar mogelijkheden voor extra inkomen, zoals thuiswerk. Gebruik budget apps om je financiën bij te houden en onderzoek belastingvoordelen voor specifieke zorgkosten. 

Lees in het artikel meer informatie en tips hoe je de financiële gevolgen van chronische pijn beter kunt beheersen.

Als je chronische pijn hebt, komt er veel op je af. Naast de pijn zelf, kunnen er ook geldproblemen ontstaan. Het is niet fijn om naast je gezondheid ook nog zorgen te hebben over geld. In dit artikel lees je meer over de geldzaken die komen kijken bij chronische pijn en wat je kunt doen om deze problemen aan te pakken. 

Hogere kosten door chronische pijn 

Medicijnen en behandelingen 

Veel mensen met chronische pijn moeten regelmatig medicijnen gebruiken of behandelingen ondergaan. Helaas worden niet alle medicijnen en behandelingen volledig vergoed door de zorgverzekering. Hierdoor kunnen de kosten snel oplopen. Bijvoorbeeld, sommige pijnstillers of alternatieve behandelingen zoals acupunctuur worden soms maar deels of helemaal niet vergoed. 

Hulpmiddelen 

Naast medicijnen en behandelingen, kunnen er ook kosten zijn voor hulpmiddelen. Denk aan speciale kussens, steunkousen of braces. Ook deze worden niet altijd volledig vergoed. Dit kan een flinke aanslag zijn op je budget. 

Minder of niet meer werken 

Inkomen verlies 

Chronische pijn kan het moeilijk maken om te blijven werken. Misschien kun je minder uren werken, of kun je zelfs helemaal niet meer werken. Dit betekent vaak een flinke terugval in inkomen. Veel mensen met chronische pijn moeten leven van een gedeeltelijke of volledige uitkering, wat meestal minder is dan een gewoon salaris. 

Flexibele werkomstandigheden 

Als je nog wel kunt werken, maar minder uren of aangepast werk nodig hebt, kan dit ook invloed hebben op je inkomen. Je hebt misschien minder verdiensten, en sommige werkgevers zijn niet bereid om aanpassingen te maken. Dit kan leiden tot extra stress en onzekerheid. 

Andere kosten die kunnen stijgen 

Reiskosten 

Reizen naar artsen, specialisten of therapeuten kan duur zijn, vooral als je vaak moet gaan. Niet alle reiskosten worden vergoed, zeker als je gebruik maakt van je eigen vervoer. 

Aanpassingen thuis 

Soms zijn er ook aanpassingen in huis nodig om beter om te kunnen gaan met je pijn. Dit kan variëren van een speciale stoel of bed tot grotere aanpassingen zoals een traplift. Ook deze kosten kunnen hoog oplopen en worden niet altijd vergoed door de verzekering. 

Wat kun je doen? 

Maak een budget 

Het is belangrijk om goed overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Maak een budget en noteer alles wat binnenkomt en wat eruit gaat. Zo zie je snel waar je op kunt besparen. 

Vraag om hulp 

Schaam je niet om hulp te vragen. Er zijn instanties en organisaties die je kunnen helpen met je financiële situatie. Denk aan een budgetcoach of een maatschappelijk werker. Zij kunnen samen met jou kijken naar mogelijke oplossingen en regelingen waar je misschien recht op hebt. 

Kijk naar verzekeringen 

Controleer je zorgverzekering goed. Soms kun je overstappen naar een verzekering die meer vergoedingen biedt voor jouw specifieke situatie. Let hierbij wel op de kosten van de premie en de eigen bijdrage. 

Gebruik voorzieningen en regelingen 

Er zijn verschillende voorzieningen en regelingen waar je gebruik van kunt maken. Dit kan per gemeente verschillen, maar vaak zijn er mogelijkheden voor bijzondere bijstand, hulpmiddelen of aanpassingen in huis. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden. 

Bespaar op kosten 

Kijk kritisch naar je uitgaven en zie waar je kunt besparen. Misschien kun je besparen op boodschappen door aanbiedingen te volgen of minder uit eten te gaan. Ook kleine besparingen kunnen op de lange termijn veel verschil maken. 

Gebruik van budget apps 

Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan apps zoals “Grip”, “YNAB” (You Need A Budget) of de budgetplanner van het Nibud. Deze tools kunnen je helpen om een duidelijk overzicht te krijgen en te behouden van je financiële situatie. 

Belastingvoordelen en aftrekposten 

Mensen met chronische pijn of een handicap kunnen in aanmerking komen voor belastingaftrekposten, zoals de aftrek van specifieke zorgkosten. Het is de moeite waard om de belastingdienst te raadplegen of een belastingadviseur te vragen naar mogelijkheden voor belastingvoordelen. 

Gemeentelijke ondersteuning 

Sommige gemeenten bieden financiële hulp of tegemoetkomingen voor mensen met een chronische aandoening. Dit kan variëren van bijdragen in de kosten van aanpassingen in huis tot financiële steun voor hulpmiddelen of vervoerskosten. Informeer bij je eigen gemeente welke mogelijkheden er zijn. 

Gebruik van voedselbanken 

Als je moeite hebt om rond te komen, schaam je dan niet om hulp te vragen bij voedselbanken. Dit kan tijdelijk verlichting geven in je dagelijkse kosten en zorgen. 

Herstructureren van schulden 

Als je schulden hebt, kan het helpen om contact op te nemen met een schuldhulpverlener. Zij kunnen je helpen om je schulden te herstructureren en betalingsregelingen te treffen die beter bij jouw situatie passen. 

Onderzoek mogelijkheden voor thuiswerk 

Als werken op locatie moeilijk is geworden, kijk dan naar de mogelijkheden voor thuiswerk. Veel bedrijven zijn tegenwoordig flexibeler en staan open voor thuiswerken, wat het gemakkelijker kan maken om werk en gezondheid te combineren. 

Sociale zekerheidsvoorzieningen 

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle sociale zekerheidsvoorzieningen waar je recht op hebt, zoals de WIA-uitkering of toeslagen. Dit kan je inkomen aanzienlijk aanvullen. 

Waar kan je om hulp vragen

Enkele instanties en organisaties in Nederland waar mensen met chronische pijn terecht kunnen voor hulp met hun financiële situatie:

  • Gemeentelijke Sociale Dienst: Elke gemeente heeft een sociale dienst die mensen kan helpen met inkomensondersteuning en schuldhulpverlening. Je kunt hier terecht voor informatie over bijstandsuitkeringen en andere financiële regelingen.
  • SchuldHulpMaatje: Deze organisatie biedt gratis hulp aan mensen met schulden. Een vrijwilliger (maatje) helpt bij het ordenen van financiën en het maken van een plan om schulden af te lossen.
  • Humanitas: Humanitas biedt onder andere thuisadministratie, waarbij vrijwilligers helpen met het op orde brengen van de financiële administratie en budgetbeheer.
  • Stichting Lezen & Schrijven: Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, biedt deze stichting ondersteuning die kan helpen bij het begrijpen van financiële informatie en formulieren.
  • Budgetcoaches en schuldhulpverleners: Er zijn veel onafhankelijke budgetcoaches en schuldhulpverleners die advies en begeleiding bieden. Dit kan via particuliere initiatieven of doorverwijzing via de huisarts of maatschappelijk werk.
  • NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting): NIBUD biedt informatie, tips en tools om grip te krijgen op je financiën. Ze hebben ook informatie over regelingen en subsidies waar je recht op kunt hebben.
  • Sociaal raadslieden: Deze professionals bieden gratis advies en informatie over regelingen en voorzieningen. Ze kunnen helpen met het invullen van formulieren en geven advies over schulden en financiën.
  • Voedselbanken: Voor acute noodhulp zijn er voedselbanken die naast voedselpakketten soms ook kunnen doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstanties.
  • Stichting Over Rood: Deze stichting helpt zzp’ers en kleine ondernemers die in financiële problemen zijn gekomen.
  • MEE Nederland: Deze organisatie biedt ondersteuning aan mensen met een beperking of chronische ziekte, waaronder advies over financiën en het aanvragen van voorzieningen.

 Tot slot 

Chronische pijn brengt veel uitdagingen met zich mee, ook op financieel gebied. Het is belangrijk om goed op je geldzaken te letten en tijdig hulp te zoeken als dat nodig is. Met de juiste stappen en ondersteuning kun je veel problemen voorkomen of verminderen. Blijf positief en geef niet op; er zijn altijd oplossingen en mensen die je willen helpen. 

Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd mogelijkheden zijn om je situatie te verbeteren.


Meer lezen:

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.

Laatste update:

Pijnstad