Menu Sluiten

Veerkracht

Wat is het belang van veerkracht bij het omgaan met chronische pijn?  

Leven met chronische pijn is een uitdaging die veel mensen dagelijks onder ogen moeten zien. Veerkracht helpt je daarbij om stapsgewijs te leren omgaan met chronische pijn.   

Veerkracht betekent dat je flexibel omgaat met uitdagingen. Meebeweegt, vanuit liefde, zachtheid en een milde kijk. En dat is overigens iets anders dan altijd “sterk blijven!” Het is helpend om je gevoelens toe te laten, steun te zoeken, en kleine doelen te stellen. Humor, zelfspot en relativeren helpen vaak ook…hoewel veerkracht wel iets anders is dan ‘alles weglachen’ of ‘net doen of het goed gaat’.  

Met veerkracht vind je –gaandeweg- kracht in jezelf en blijf je op de been, óók als je het pittig hebt. In dit artikel gaan we iets dieper in op veerkracht en bieden we je eerste tips om veerkracht stapsgewijs te ontwikkelen. 

Leven met chronische pijn is een uitdaging die veel mensen dagelijks onder ogen moeten zien. Het is een pad dat vaak gevuld is met onzekerheid en moeilijkheden. Toch is er een kracht die je kan helpen om met deze uitdagingen om te gaan: veerkracht. Veerkracht is niet zomaar een woord; het is een waardevol hulpmiddel in je gereedschapskist, vooral als je te maken hebben met chronische pijn. 

Wat is veerkracht? 

Veerkracht is het vermogen om terug te stuiteren na tegenslag. Het betekent dat je je kunt aanpassen aan moeilijke situaties. Als je wat langer bezig bent met het ontwikkelen van veerkracht, kán het zo zijn dat je er soms zelfs ‘sterker uitkomt’, al hoeft dit zeker niet altijd het doel te zijn. 

Stel je eens voor dat je een elastiekje bent. Wanneer het leven je uitrekt en onder druk zet, helpt veerkracht je om terug te keren naar je oorspronkelijke vorm. Maar veerkracht betekent niet dat je altijd moet glimlachen of net doen alsof alles goed is. Het is iets dieper. Het gaat over het vinden van kracht in moeilijke tijden, zelfs als je niet of moeilijk positief kunt zijn. 

Veerkracht is meer dan positief zijn

Sommige mensen denken dat veerkracht betekent dat je altijd positief moet blijven, wat er ook gebeurt. Maar dat is niet waar. Echte veerkracht erkent de pijn en de uitdagingen, maar vindt ook manieren om ermee om te gaan. Het gaat om het vinden van een evenwicht tussen het toe laten of ‘accepteren’ van je situatie. Om het mogen rouwen om dat wat je verloren bent en het zoeken naar lichtpuntjes, zelfs als die moeilijk te vinden zijn.  

Stapsgewijs meer veerkracht ontwikkelen 

Het gaat dus om het vinden van een breekbaar evenwicht. Maar…hoe doe je dat? Hoe ontwikkel je die veerkracht nu?  

Enkele eerste tips: 

  1. Erken je gevoelens: Het is oké om te erkennen dat je het moeilijk hebt. Laat je emoties toe; ze maken deel uit van het mens-zijn.  
  1. Zoek steun: Praat met vrienden, familie en professionals die je kunnen ondersteunen. Je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. Maar: omring je vooral met mensen die energie geven en neem (wat meer) afstand van mensen die vooral energie kosten.  
  1. Stel kleine doelen: Begin met kleine, haalbare doelen die je een gevoel van voldoening kunnen geven. Dit bouwt je vertrouwen op.  
  1. Focus op wat je kunt controleren: Richt je energie op de aspecten van je leven die je wel kunt beïnvloeden, hoe klein ook.  
  1. Oefen dankbaarheid: Probeer elke dag iets te vinden waarvoor je dankbaar bent. Dit kan je perspectief veranderen.  
  1. Zorg goed voor jezelf: Eet gezond, probeer regelmatig te bewegen binnen je mogelijkheden en zorg voor voldoende rust.  
  1. Leer ontspanningstechnieken: Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie of zachte yoga kunnen helpen om stress te verminderen.  

Een voorbeeld van een behandel-/therapievorm waar het ontwikkelen van veerkracht centraal staat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

De rol van relativering, zelfspot en humor  

Een belangrijk aspect van veerkracht is het vermogen om dingen in perspectief te zien, zelfs met een vleugje humor. Soms, door de absurditeit van een situatie in te zien of door jezelf niet te serieus te nemen, kun je de zwaarte van je omstandigheden wat verlichten. Humor kan een krachtig tegengif zijn voor pijn. Het kan je helpen om even afstand te nemen van je problemen en wat lichtheid in het leven te brengen.   

Natúúrlijk lukt dit niet altijd en zul je genoeg momenten kennen waarbij humor geen goed (of haalbaar) instrument is…maar probeer het eens te trainen en bewust in te zetten. Juist óók als het zwaar is, maar zonder dat je ‘alles weglacht’. 

Conclusie

Leven met chronische pijn is moeilijk, maar veerkracht kan helpen om weer lichtpuntjes te gaan zien. Het is een pad van zelfontdekking, waarbij je leert omgaan met je pijn en tegelijkertijd kracht vindt in jezelf. Door veerkracht te ontwikkelen, kun je niet alleen jouw pijn beter beheren, maar ook een rijker, voller leven leiden, ondanks je uitdagingen. Onthoud dat veerkracht niet gaat over hoe snel je terugstuitert, maar over het vermogen om door te gaan, stap voor stap, dag na dag. 


Waar kun je meer lezen over veerkracht en het ontwikkelen ervan? 
  • Verdiep je eens in hoe Niek van den Adel, bekend met aanhoudende pijnklachten naar aanleiding van een ongeval, stapsgewijs veerkracht ontwikkelde. Niek spreekt landelijk over het onderwerp ‘veerkracht’.  
  • Bij de Veerkrachtcentrale vind je meer informatie en ervaringsdeskundigen die zich inzetten rondom het thema veerkracht.

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Yvonne Lankhaar, psycholoog.

Laatste update:

Pijnstad