Menu Sluiten

Mentale gezondheid

Het uiten van emoties en mentale gezondheid bij chronische pijn

Als je net hebt gehoord dat je pijn chronisch is, kan dit veel invloed hebben op je leven. Niet alleen in je doen en laten. Pijn kan ook veel met je gevoelens doen. Zo kun je gefrustreerd raken of je verdrietig voelen als je merkt dat sommige dingen niet goed meer lukken. Of angstig, omdat je niet weet hoe het nu verder moet met bijvoorbeeld je werk. Het is belangrijk om te weten hoe je met deze emotionele uitdagingen kunt omgaan, zodat je ondanks de pijn toch een goed leven kunt leiden.

Hoe pijn je gevoelens beïnvloedt

Pijn gaat vaak hand in hand met negatieve gevoelens, zoals angst en somberheid. Hoe gek het ook klinkt: dat is ook de bedoeling. Het helpt je te overleven. Pijn beschermt je namelijk tegen gevaarlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld, wanneer je je hand verbrandt aan een hete pan. De pijn zorgt ervoor dat je onmiddellijk je hand terug trekt. De emotie die daar direct op volgt is dat je schrikt en je zorgen maakt over je hand. Daardoor deins je terug en ga je je hand koelen. Wanneer je niet zou schrikken en je je gewoon rustig of blij zou voelen, zou je misschien nog even blijven rondlopen en je hand pas gaan koelen als de eerste blaren er al op staan. 

Pijn en emoties zijn in je hersens gekoppeld

In je hersenen is je pijnsysteem dan ook direct gekoppeld aan het deel van je hersenen waar emoties worden gemaakt. Dus wanneer je langere tijd last hebt van pijn, is het niet zo gek dat je ook minder goed in je vel zit. 
Langdurige pijn kan daardoor zorgen voor veel verschillende gevoelens, zoals frustratie, angst, somberheid en zelfs boosheid. Deze gevoelens kunnen komen omdat de pijn je dagelijkse dingen moeilijk maakt. Het is heel normaal om je soms overstuur te voelen door de invloed die de pijn heeft op je leven thuis, met vrienden en op je werk. 

Geef je gevoelens de ruimte

Het is belangrijk om te weten dat het oké is om je zo te voelen. Deze gevoelens negeren of wegstoppen kan zorgen voor meer stress en kan je pijn erger maken. Je kunt je het onderdrukken van je gevoelens en emoties vergelijken met een pan kokend water. Als je de deksel er stevig op legt, kookt het water steeds harder en neemt de druk op de deksel steeds meer toe. Wanneer je de deksel er een beetje of helemaal afhaalt, krijgt het kokende water de ruimte, kan de stoom ontsnappen en zal het water minder hard borrelen. Zo gaat het ook met emoties: wanneer ze de ruimte krijgen, zullen ze minder hevig worden. Als het je lukt om je emoties de ruimte te geven, zal dat ook een positief effect hebben op je lichaam, omdat het je zal opluchten.  

Praat over je gevoelens

Een goede manier om met de emotionele kant van pijn om te gaan, is door erover te praten. Dit kan met vrienden en familie, maar het kan ook fijn zijn om met een deskundige te praten, zoals een psycholoog. Deze mensen kunnen je helpen om manieren te leren om je gedachten en gevoelens te hanteren. 

Schrijf je gevoelens op

Schrijven is ook een goede manier om je gevoelens te uiten als praten moeilijk is. Door je gedachten en gevoelens op papier te zetten, kun je ze beter begrijpen en ermee omgaan. Dit kan in een dagboek, brieven aan jezelf of zelfs gedichten. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die voor jou werkt. 

Ontspanning en meditatie

Ontspanningsoefeningen zoals diep ademhalen, mindfulness en meditatie kunnen helpen om de mentale last van chronische pijn te verlichten. Deze technieken helpen je om je te concentreren op het nu en verminderen stress en angst. Yoga kan ook goed zijn, omdat het zowel je lichaam als je geest helpt te ontspannen. 

Creatieve uitlaatkleppen

Creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen, muziek maken of handwerken bieden niet alleen afleiding van de pijn, maar geven je ook een manier om je gevoelens op een opbouwende manier te uiten. Deze hobby’s kunnen je een gevoel van voldoening geven en helpen bij je algehele welzijn. 

Tot slot

Omgaan met de gevoelens die chronische pijn bij je oproept, is een belangrijk deel van je herstel. Door actief manieren te zoeken om je gevoelens te uiten en te beheren, kun je de controle over je leven behouden. En zelfs verbeteren, ondanks de pijn.  

Hulp

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in deze strijd en dat er hulp beschikbaar is. In het Informatiecentrum van Pijnstad vind je veel adviezen over het vinden van een goede behandelaren. Je leest daarnaast ook over hoe je de beste steun van je omgeving kunt krijgen, van je partner en van de andere mensen om je heen. En tenslotte kun je in de Community van Pijnstad vele lotgenoten vinden die je (h)erkenning, tips en steun kunnen geven.  
Neem de tijd om te ontdekken wat het beste voor jou werkt en schroom niet bij je behandelaren, je steunteam of je lotgenoten om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt.


Meer lezen

Hier zijn enkele Nederlandstalige bronnen die dieper ingaan op het onderwerp. Ook vind je er wat goede oefenmethodes. 

Artikelen/websites: 

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Katinka Damen, psycholoog en deskundige verslavingszorg.

Laatste update:

Pijnstad