Menu Sluiten

Hulp vragen

Om hulp vragen als je chronische pijn hebt

Hulp vragen als je chronische pijn hebt is belangrijk maar vaak lastig. Mensen willen je graag helpen, maar weten niet altijd hoe. 
Wees specifiek en duidelijk in je hulpvragen, zoals “Kun je me ‘s woensdags helpen met de was?” Maak een lijst met taken en mensen die willen helpen. Vraag hulp op een manier die duidelijk en vriendelijk is. 
Geef mensen de ruimte om nee te zeggen zonder dat je het persoonlijk opvat. Gebruik technologie om hulp te organiseren als dat kan. Denk ook aan vrijwilligersorganisaties als je geen hulp in je omgeving vindt. 
Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van kracht. Je hoeft het niet alleen te doen.

Chronische pijn hebben is moeilijk. Het beïnvloedt je dagelijks leven en maakt veel dingen lastiger. Eén van de grootste uitdagingen is om hulp te vragen. Dit kan ongemakkelijk of moeilijk zijn, maar het is belangrijk om te leren hoe je hulp kunt vragen en accepteren. Dit artikel helpt je daarbij.

Waarom hulp vragen belangrijk is

Om je leven gemakkelijker te maken, is het belangrijk dat je weet hoe je hulp moet vragen. Veel mensen vinden dit lastig, maar het is nodig om een betere kwaliteit van leven te hebben. Door hulp te vragen, kun je je energie bewaren voor de dingen die je graag doet en die belangrijk voor je zijn.

Hoe mensen helpen

Mensen willen vaak graag helpen, maar ze weten niet altijd hoe. Ze kunnen je pijn niet wegnemen, maar ze kunnen wel praktische dingen doen om je leven makkelijker te maken. Het is fijn voor hen om iets voor je te kunnen betekenen. Ze voelen zich goed als ze jou blij kunnen maken.

Waarom het moeilijk is om hulp te vragen

Veel mensen met chronische pijn vinden het moeilijk om hulp te vragen. Ze willen anderen niet lastigvallen of voelen zich bezwaard. Soms denken ze dat ze alles zelf moeten doen, omdat ze altijd zelfstandig zijn geweest. Maar hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is juist een teken van kracht dat je je kwetsbaar durft op te stellen.

Praktische tips om hulp te vragen

Wees specifiek
Als iemand zijn hulp aanbiedt, wees dan duidelijk over wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, zeg niet: “Kun je een keer helpen met de was?”, maar zeg: “Kun je me elke woensdagmiddag helpen met de was?” Specifieke vragen maken het makkelijker voor anderen om ja te zeggen.
LET ook op: NIVEA = “Niet Invullen Voor Een Ander”

Maak een takenlijst
Maak een lijst met alle dingen waar je hulp bij nodig hebt. Bijvoorbeeld boodschappen doen, koken, schoonmaken of de hond uitlaten. Denk ook aan taken die je elke week of maand nodig hebt. 

Maak een helperslijst
Noteer de namen van mensen die hebben aangeboden om te helpen. Dit kunnen vrienden, familieleden of buren zijn. Als je niet genoeg mensen hebt, vraag dan ook anderen. Mensen willen vaak meer helpen dan je denkt.

Koppel mensen aan taken
Denk na over wie welke taak kan doen. Misschien kan je buurvrouw elke week koken, omdat ze dat leuk vindt. Je neefje kan misschien de hond uitlaten, omdat hij graag buiten is. Probeer mensen te koppelen aan taken die ze leuk vinden of goed kunnen.

Wees duidelijk en direct
Als je iemand vraagt om hulp, wees dan duidelijk en direct. Draai er niet omheen. Zeg bijvoorbeeld: “Kun jij donderdag of vrijdag iets voor mij bij de Hema halen?” in plaats van: “Ik wou dat ik iemand wist die naar de Hema kon gaan.”

Geef mensen ruimte om nee te zeggen
Het is belangrijk dat mensen de ruimte hebben om nee te zeggen zonder dat jij je gekwetst voelt. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand op dat moment niet kan helpen. Neem het niet persoonlijk als iemand nee zegt.

Leg de lat niet te hoog
Als je om hulp vraagt, verwacht dan niet dat alles precies gaat zoals jij het zou doen. Mensen helpen op hun eigen manier en dat is oké. Geef duidelijke instructies als dat nodig is, maar wees niet te streng.

Vraag hulp voor je gezin
Als je gezin ook hulp nodig heeft, leg dit dan uit. Misschien heeft je partner het druk, voelt hij of zij zich af en toe zich (over)belast en kan daarom ook wel wat ondersteuning gebruiken. Mensen begrijpen dit vaak en willen graag helpen.

Maak gebruik van technologie
Als je handig bent met technologie, maak dan een online lijst met taken en helpers. Gebruik apps zoals Google Keep of Todolist om taken bij te houden en hulp te organiseren. Dit maakt het voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren en wie wat doet.

Wat als niemand kan helpen?

Als je geen hulp kunt vinden in je directe omgeving, zoek dan naar andere mogelijkheden. Er zijn vrijwilligersorganisaties die kunnen helpen, zoals wehelpen.nl of burenhulpcentrale.nl. Ook kun je hulp vragen bij je kerk als je daarbij aangesloten bent.

Steun en gezelligheid

Hulp vragen gaat niet alleen over praktische dingen. Soms heb je gewoon behoefte aan gezelschap of steun. Vraag vrienden of familie om langs te komen voor de gezelligheid of om samen iets leuks te doen. Het is belangrijk om te genieten van de dingen die je nog wel kunt doen.

Schaam je niet en voel je niet schuldig

Misschien schaam je je of voel je je schuldig omdat je vroeger altijd anderen hielp en nu zelf hulp nodig hebt. Dit is niet nodig. Je kunt nog steeds een goede vriend, partner of collega zijn door bijvoorbeeld goed te luisteren naar anderen en er voor hen te zijn.

Schoonmaakhulp

Als je het financieel kunt, neem dan een huishoudelijke hulp. Dit kan zelfs één keer in de twee weken al een groot verschil maken. Ook een robotstofzuiger kan veel werk uit handen nemen, vooral als je huisdieren hebt.

Slotgedachten

Om hulp vragen kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk voor je welzijn. Het maakt je leven makkelijker en kan zelfs je relaties verbeteren. Mensen willen graag helpen en voelen zich goed als ze iets voor jou kunnen doen. Door duidelijk en specifiek te zijn, maak je het voor hen makkelijker om ja te zeggen. Onthoud dat hulp vragen een teken van kracht is, niet van zwakte.

Je verdient het om hulp te krijgen. Door hulp te vragen en te accepteren, kun je je energie bewaren voor de dingen die je echt belangrijk vindt. Je hoeft het niet alleen te doen.


Meer lezen:

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door auteur, medicus en GZ-psycholoog Dr. Noëlle G.A. Kamminga.

Laatste update:

Pijnstad