Menu Sluiten

Energie verhogen

Chronische Pijn en Energie

Chronische pijn kost veel energie en kan je moe maken. Dit komt omdat je lichaam hard werkt om de pijn te verwerken, wat veel energie kost. Slecht slapen en minder bewegen maken het nog erger. Je kunt je energie beter verdelen door je dag slim te plannen en rustmomenten in te bouwen. Luister goed naar je lichaam en zorg voor korte pauzes, ook als je denkt dat het nog wel gaat. Probeer gezond te eten en goed te slapen. Een gestructureerd rustschema kan ook helpen om je energie op te bouwen. Wees niet bang voor terugval, dat is normaal. Vraag een ergotherapeut om hulp voor tips over hoe je makkelijker en pijnlozer kunt werken. Blijf positief en wees lief voor jezelf.

Chronische pijn kan je leven flink veranderen. Je hoort vaak dat het veel energie kost, maar hoe komt dat? En wat kun je eraan doen om jezelf te helpen? In dit artikel gaan we daar dieper op in. We willen je laten zien dat er manieren zijn om beter met je energie om te gaan, zelfs als je last hebt van chronische pijn 

Waarom kost chronische pijn zoveel energie? 

Als je chronische pijn hebt, is je lichaam voortdurend bezig met het omgaan met die pijn. Dit kost energie. Denk maar aan een computer die de hele tijd aanstaat en zware programma’s draait. Hij wordt langzaam en kan vastlopen. Zo werkt het ook met jouw lichaam. 

  • Pijnsignalen in je hersenen: Je hersenen krijgen voortdurend pijnsignalen. Dat vraagt veel aandacht en energie. 
  • Spanning en stress: Chronische pijn zorgt vaak voor spanning en stress. Je lichaam blijft alert en gespannen, wat vermoeiend is. 
  • Slecht slapen: Veel mensen met chronische pijn slapen slecht. En zonder goede nachtrust voel je je natuurlijk sneller moe. 
  • Weinig beweging: Bewegen kan lastig zijn als je pijn hebt. Maar zonder beweging krijg je minder energie en voel je je minder fit. 

Wat kun je doen om je energie beter te verdelen? 

Het is vast moeilijk en soms frustrerend voor je, maar je kunt proberen een paar dingen aan te passen in je dagelijkse routine om beter met je energie om te gaan. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen. 

 1. Plan je dag slim

Probeer je dag te plannen. Bepaal wat echt belangrijk is en doe dat eerst. Maak een lijstje met wat je wilt doen en kijk wat je op een dag aankunt. Het kan helpen om taken te verdelen over de week. 

  • Rustmomenten: Plan rustmomenten in. Neem korte pauzes tussen activiteiten door. Dit helpt je energie te sparen. 
  • Belangrijke taken eerst: Doe de belangrijkste dingen als je je het meest energiek voelt. Dat kan ’s ochtends zijn of juist later op de dag. 

 2. Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft signalen af als het teveel wordt. Luister goed naar je lichaam en neem op tijd rust. 
Let hierbij wel goed op dat je niet in valkuil terecht komt van op goede dagen te veel doen en op slechte dagen te weinig. Probeer alle dagen ongeveer hetzelfde te doen. Met luisteren naar je lichaam bedoelen we dan ook dat je op zware dagen wat vaker rustmomenten moet inplannen en nog zorgvuldiger rust en activiteit moet afwisselen. 

  • Pauzeer regelmatig: Neem regelmatig pauzes, ook als je denkt dat het nog wel gaat. Voorkomen is beter dan genezen. 
  • Beweeg op jouw manier: Zoek manieren van bewegen die bij jou passen. Dit kan wandelen, stretchen of lichte yoga zijn. Bewegen kan juist energie geven als je het rustig opbouwt. 

 3. Goed slapen

Een goede nachtrust is belangrijk om je energie te herstellen. Hier zijn een paar tips om beter te slapen. 

  • Vaste bedtijden: Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Dit helpt je biologische klok. 
  • Ontspan voor het slapengaan: Doe iets ontspannends voor je naar bed gaat. Lees een boek, luister naar rustige muziek of doe ontspanningsoefeningen. 
  • Maak je slaapkamer prettig: Zorg dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Dit helpt om beter te slapen. 
  • Meer over hoe je je slaap kunt verbeteren lees je hier.

 4. Gezonde voeding

Gezond eten kan je energiepeil verbeteren. Kies voor een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, vezels en voldoende water. 

  • Regelmatige maaltijden: Eet op vaste tijden om je energie op peil te houden. 
  • Gezonde snacks: Kies gezonde snacks zoals fruit, noten of yoghurt om je energie te behouden tussen de maaltijden door. 
  • Meer over gezonde voeding lees je hier.

 5. Je energieniveau opbouwen

Veel mensen met chronische pijn zijn erg vermoeid. Het lukt vaak niet om door rusten je energieniveau op te krikken en je wordt ook vaak ’s ochtends moe wakker. Als jij dat probleem ook hebt, probeer dan eens een paar weken gestructureerd aan je energieniveau te werken. Zo doe je dat: 

  • Plan korte rustmomenten: Plan door de dag heen frequente, relatief korte rustmomenten in je schema. 
  • Gebruik een wekker: Zet een wekker of programmeer je telefoon met het begin en einde van alle rustmomenten van die dag. 
  • Houd je aan de tijd: Als de wekker gaat, laat dan alles uit je handen vallen. Maak niet nog even iets af. 
  • Rust liggend: Breng je rustmomenten liggend door. 
  • Beperk de rusttijd: Deze rust mag niet korter zijn dan vijftien en niet langer dan twintig minuten. 
  • Minimale prikkels: Kies een ruimte met zo min mogelijk prikkels. 
  • Niet slapen: Probeer niet te slapen. Als je toch in slaap dreigt te vallen, zet dan een wekker zodat je niet langer dan twintig minuten slaapt. 
  • Geen afleidingen: Geen tv, telefoon, tijdschrift, boek, iPad of laptop. Luister naar je favoriete muziek, een luisterboek of een cd met relaxmuziek, of geniet van de stilte. 

Het aantal rustmomenten verschilt per persoon en kan variëren van rust na elke vijfenveertig minuten tot na elke twee uur actief zijn. Houd dit rustschema één tot vier weken vol. Als je een week lang een positief verschil merkt, kun je de periodes tussen de rustmomenten voorzichtig wat langer maken. Ga door tot je drie tot vier uur achter elkaar actief kunt zijn. 

 6. Omgaan met terugval

Wanneer je met een opbouwschema bezig bent, krijg je onvermijdelijk te maken met een terugval. Schrik daar niet van en raak zeker niet in paniek. Dit is normaal en hoort bij iets nieuws leren. Gooi niet meteen je hele schema in de hoek, maar ga er ook niet nog fanatieker tegenaan. 

  • Pas je basisniveau aan: Bij een terugval kan het nodig zijn om opnieuw je basisniveau vast te stellen of de stapjes in je opbouw nog kleiner te maken. 
  • Focus op niet-pijnlijke delen: Leg tijdelijk de focus op de niet-pijnlijke delen van je lichaam. Bijvoorbeeld je armen en benen trainen als je een pijnlijke rug hebt. 
  • Maak een nieuw schema: Stel een nieuw, aangepast schema op. 

 7. Vraag een ergotherapeut om hulp

Vaak is er veel te winnen door slimmer, in plaats van harder te werken. Een ergotherapeut kan je hierbij helpen. Het fijnste is wanneer zo iemand bij jou thuis komt en samen met jou je activiteiten doorloopt en kijkt naar je houding. 

  • Advies op maat: Een ergotherapeut kijkt naar je bed, stoelen (ook in de auto) en je aanrecht. Hij of zij kent hulpmiddelen en ziet manieren waarop jij handelingen makkelijker of pijnlozer kunt doen. 

Conclusie 

Chronische pijn kan veel energie kosten, maar je kunt manieren vinden om hiermee om te gaan. Door je dag slim te plannen, goed te luisteren naar je lichaam, te zorgen voor een goede nachtrust, gezond te eten en hulp te vragen, kun je beter met je energie omgaan. Probeer een gestructureerd rustschema en wees niet bang voor terugval. Een ergotherapeut kan je ook helpen om slimmer te werken. Het kan tijd kosten om de juiste balans te vinden, maar geef niet op. Iedere kleine stap vooruit is een stap in de goede richting. Blijf positief en wees lief voor jezelf.


Meer lezen:

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Dr. Lennard Voogt (PT, PhD)

Laatste update:

Pijnstad