Menu Sluiten

Totstandkoming

De diagnose chronische pijn

Wie stelt de diagnose?  
De diagnose chronische pijn wordt gesteld door een arts, zoals een huisarts of een specialist, zoals een reumatoloog of neuroloog. Deze artsen hebben de kennis om je pijn te beoordelen en de juiste diagnose te stellen.  

Voorwaarden en hoe de diagnose wordt gesteld’  

  • De pijn moet langer dan drie tot zes maanden duren   
  • De pijn moet een duidelijk invloed hebben op je dagelijkse leven om als chronisch te worden gezien.  
  • Vaak is er geen directe oorzaak meer te vinden.   

Het vaststellen van de diagnose bestaat uit een uitgebreid gesprek, een lichamelijk onderzoek en het bekijken van je medische geschiedenis. Ook kunnen er pijnvragenlijsten en extra onderzoeken zoals scans of bloedtests nodig zijn.  

Communicatie en geduld  
Goede communicatie met je arts is belangrijk om samen tot de juiste diagnose te komen. Dit proces kan tijd kosten, dus het is belangrijk om geduld te hebben terwijl alle stappen worden doorlopen. 

Hoe weet je dat je chronische pijn hebt en wie zegt dat je het hebt? 

Als je al lang last hebt van pijn, vraag je je misschien af hoe je weet dat je chronische pijn hebt en wie jou vertelt dat jouw pijn chronisch is. Het is belangrijk om te begrijpen welke stappen er worden genomen om tot deze diagnose te komen, wie deze kan stellen, en hoe dat beoordeeld wordt.  

Pijn als zelfstandige ziekte

In 2022 erkende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) chronische pijn als een aparte ziekte. Tot die tijd zag men pijn alleen als een van de mogelijke symptomen bij ziektes zoals bijvoorbeeld reuma, hernia, osteoporose en vele andere ziektes. 
Het is niet altijd makkelijk om de diagnose chronische pijn te krijgen. Chronische pijn is ingewikkeld en gaat vaak samen met andere klachten. Soms is chronische pijn een onderdeel van andere ziekten. Lees meer over de klachten bij chronische pijn* en mogelijke oorzaken van chronische pijn*.  

Wie stelt de diagnose? 

De diagnose chronische pijn wordt meestal gesteld door een huisarts of een specialist, zoals een reumatoloog, neuroloog of pijnspecialist. Deze artsen hebben veel kennis over verschillende soorten pijn en de oorzaken ervan. Soms kan het nodig zijn om naar een pijncentrum te gaan waar teams werken, inclusief psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers, die samenwerken om jouw pijn goed te beoordelen.  

Volgens welke regels wordt de diagnose gesteld 

De diagnose chronische pijn is niet altijd makkelijk te stellen, omdat pijn een persoonlijke ervaring is. Er zijn echter een aantal regels die worden gebruikt om deze diagnose te stellen:  

  1. Duur van de pijn: Meestal wordt pijn als chronisch gezien als deze langer dan drie tot zes maanden duurt, of als deze niet overgaat binnen de tijd waarin dat normaal had moeten gebeuren.  
  1. Invloed op het leven: Er wordt gekeken naar hoe de pijn je dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven beïnvloedt.  
  1. Niet altijd een duidelijke oorzaak: Soms kan chronische pijn blijven bestaan ook al is de oorspronkelijke oorzaak van de pijn (zoals een blessure of operatie) verdwenen.  

Het stappenplan 

Het proces om tot een diagnose te komen kan verschillende stappen omvatten:  

  1. Gesprek en lichamelijk onderzoek: Je arts zal uitgebreid met je praten over je pijn en een lichamelijk onderzoek doen.  
  1. Medische geschiedenis: Je medische voorgeschiedenis wordt doorgenomen om mogelijke oorzaken van je pijn te vinden.  
  1. Pijnvragenlijsten: Soms word je gevraagd om vragenlijsten in te vullen die helpen de pijn beter te begrijpen en te categoriseren.  
  1. Aanvullend onderzoek: Afhankelijk van de situatie kan er extra onderzoek gedaan worden, zoals bloedtests, röntgenfoto’s, MRI’s of CT-scans.  

Conclusie 

Het stellen van een diagnose voor chronische pijn is een zorgvuldig proces dat moet passen bij jouw persoonlijke situatie. Het is belangrijk dat je goed communiceert met je arts en samenwerkt om de juiste diagnose te krijgen. Heb geduld tijdens dit proces, want het kan soms even duren voordat alles duidelijk is.


Meer lezen:  

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Prof. Dr. Bart Morlion.

Laatste update:

Pijnstad