Is pijnvermindering mogelijk als je chronische pijn hebt?
Chronische pijn is een uitdaging waar veel mensen elke dag mee te maken hebben. Het is pijn die blijft hangen, lang nadat bijvoorbeeld een verwonding genezen is Misschien vraag je je af of het mogelijk is om deze pijn te verminderen. En zo ja, is pijnvermindering dan het belangrijkste doel, of is het streven naar een betere kwaliteit van leven belangrijker? Laten we deze vragen samen verkennen.
Is pijnvermindering mogelijk?
Ja, pijnvermindering is zeker mogelijk, zelfs bij chronische pijn. De sleutel ligt in het vinden van de juiste aanpak, die voor iedereen verschillend kan zijn. Er zijn veel manieren om chronische pijn aan te pakken, waaronder medicatie, fysiotherapie, pijnbehandelingen, leefstijlveranderingen en heel soms een operatie. Het is belangrijk om een in chronische pijn gespecialiseerde zorgverlener te vinden die luistert naar jouw ervaringen en samen met jou een plan maakt dat past bij jouw situatie. Zoek daarbij een professional die geleerd heeft breed te kijken naar aanhoudende pijnklachten: samen kun je alle factoren in kaart brengen die mogelijk meespelen.
Chronische pijn is altijd ingewikkeld
Grip krijgen op wat mogelijk meespeelt bij jouw aanhoudende pijnklachten is niet makkelijk. Chronische pijn is zo ingewikkeld omdat het op veel manieren invloed heeft op iemand. Het is niet alleen de pijn die je voelt, maar het kan ook zorgen dat je slechter slaapt, minder kunt doen en je somber voelt. En dat heeft óók weer invloed op de pijn die je voelt. Omdat elke persoon anders is, is de pijn die iemand ervaart ook steeds verschillend. Daarom kijken in chronische pijn gespecialiseerde artsen en behandelaren altijd goed naar de hele situatie van iemand, om de beste ondersteuning te kunnen geven bij langdurige pijn.
Wat kan je samen doen om (de impact van) pijn te verminderen?
Samen met een professional die geleerd heeft breed te kijken naar aanhoudende pijnklachten kun je alle factoren in kaart brengen die mogelijk meespelen. Zo krijg je goed grip op jouw persoonlijke situatie en kun je per factor kijken óf en zo ja hoe de pijn mogelijk te beïnvloeden is. Dat leidt hopelijk tot een betere kwaliteit van leven of zelfs pijnvermindering.
Medicatie en behandelingen
Medicijnen kunnen op de korte termijn helpen de pijn te verminderen. Maar ze zijn zeker niet de enige oplossing.
Behandelingen zoals fysiotherapie kunnen ook helpen om de spieren te versterken en de pijn te beheersen. Soms kan een verandering in dieet of het aanleren van ontspanningstechnieken ook helpen. Het samen maken van aanpassingen in je leefstijl kan een verschil maken, net als het in kaart brengen van mogelijke stressfactoren of trauma’s in je leven.
Leefstijlveranderingen
Leefstijlveranderingen spelen ook een belangrijke rol in het omgaan met chronische pijn. Dit kan betekenen: meer bewegen, gezonder eten, of het vinden van hobby’s die je afleiden en nieuw plezier (‘zingeving’) geven. Het doel daarbij is om niet alleen de pijn te verminderen, maar ook om je algehele welzijn te verbeteren.
Emotionele ondersteuning
Het omgaan met chronische pijn is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een emotionele. Ondersteuning van familie, vrienden, en soms professionele hulp kan erg belangrijk zijn. Het kan helpen om te praten over je gevoelens en ervaringen, en om te leren van anderen die hetzelfde doormaken. Je bent niet alleen, en er zijn mensen, (lotgenoten)groepen én professionals die je kunnen helpen.
Soms liggen oorzaken waarom pijn niet weggaat juist in de relatie- of familiesfeer. Denk aan langdurige stress, ongelukkig zijn in je relatie of aan onverwerkte trauma’s uit het verleden. Dat aanpakken is niet makkelijk maar kán helpen om de impact van je pijnklachten te verminderen. Denk -of voel- je dat dit bij jou mogelijk meespeelt, zoek dan professionele hulp van in aanhoudende pijn gespecialiseerde professionals. Let wel: dit hoeven niet altijd ‘grootse meeslepende’ trauma’s te zijn en soms ben je je er niet eens meer bewust van. Sta er open voor om dit met goede deskundige hulp te onderzoeken.
Pijnvermindering vs. meer kwaliteit van leven
Hoewel pijnvermindering een belangrijk doel kan zijn, is het soms niet altijd haalbaar om de pijn volledig weg te nemen. Daarom is het belangrijk om ook te focussen op het verbeteren van je kwaliteit van leven. Dit betekent het vinden van manieren om te genieten van het leven, ondanks de pijn. Het kan gaan om het aanpassen van je dagelijkse activiteiten, zodat je kunt doen wat je leuk vindt, maar dan op een manier die beter past bij jouw situatie. Pas je dit goed toe –en hou je vol- dan is op de langere termijn vaak weer meer mogelijk, bijvoorbeeld wat betreft (vrijwilligers)werk, studie, hobby’s of activiteiten die jou nieuwe energie geven.
Conclusie
Pijnvermindering bij chronische pijn is mogelijk, maar het vraagt vaak om een combinatie van behandelingen, leefstijlveranderingen, en soms ook een nieuwe kijk op wat belangrijk is in het leven. Het kan zijn dat je jouw doelen aanpast, en focust op het verbeteren van je kwaliteit van leven, in plaats van alleen het verminderen van pijn. Het is een pad dat behoorlijk wat uitdagingen met zich meebrengt, maar ook mogelijkheden biedt om op een nieuwe manier van het leven te genieten.
Onthoud dat je niet alleen bent in deze reis. Er zijn professionals die je kunnen begeleiden, en er zijn community’s en ondersteuningsgroepen die je kunnen helpen. Het is oké om te zeggen dat je pijn hebt , en het is oké om om hulp te vragen. Samen kun je manieren vinden om met chronische pijn om te gaan, en ondanks alles een vol en rijk leven te leiden.
Waar kun je meer lezen over chronische pijn en pijnvermindering?
- Bekijk ook eens de dia’s van Retrainpain.org (NL-talig beschikbaar!) om grip te krijgen op chronische pijn en manieren om de impact van pijn te verminderen.
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Het artikel is gelezen en goedgekeurd door Dr. Henk Koning, pijnarts.
Laatste update: