Kun je iets doen om te voorkomen dat acute pijn chronisch wordt?
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Natuurlijk denkt men vaak niet aan chronische pijn wanneer men te maken heeft met een acute pijnfase, zoals bij een peesverrekking. De algemene verwachting is immers dat deze pijn vanzelf overgaat. Waarom zou men zich dan zorgen maken over de mogelijkheid dat het chronisch wordt? Echter, voor wie al ervaring heeft met chronische pijn, kan een nieuwe blessure of acute pijn, hetzij bij zichzelf of bij een naaste, extra alertheid veroorzaken. In zo’n geval wil men vaak alles in het werk stellen om te voorkomen dat deze acute pijn zich ontwikkelt tot een langdurige aandoening.
Aantal stappen
Het voorkomen van chronische pijn vereist een proactieve en holistische aanpak. Dit omvat tijdige medische zorg, verantwoord medicijngebruik, fysieke activiteit, stressbeheersing, een gezonde levensstijl, mentale gezondheidszorg, het overwegen van alternatieve therapieën, en actieve zelfzorg. Door deze stappen te volgen, kun je de kans op het ontwikkelen van chronische pijn verminderen en een betere kwaliteit van leven behouden.
- Behandel de pijn zo snel mogelijk:
Het is belangrijk om te zorgen dat de oorzaak van de pijn behandeld wordt, als dit tenminste mogelijk is. Zoek daarom hulp bij een arts of fysiotherapeut, zodat je zo snel mogelijk van de pijn af kunt komen.
- Vermijd overbelasting:
Het is belangrijk om je lichaam niet te veel te belasten als je pijn hebt. Doe rustig aan en probeer activiteiten te vermijden die de pijn erger maken. In andere gevallen kan “rust” ook averechts werken. Bewegen en belasten kan dan juist heel belangrijk zijn. Overleg met je behandelaar wat in jouw geval de beste benadering is.
- Bewegen met beleid:
Matige lichaamsbeweging kan helpen bij het beheersen van pijn. Overleg dit met je behandelaar, want dit hangt af van het soort letsel. Bij bepaalde letsels is het beter is om zoveel mogelijk te rusten, terwijl je bij rug- of nekklachten vaak heel belangrijk is om goed te blijven bewegen. Het is dan wel belangrijk dat je dat gedoseerd doet en steeds afwisselt met rust.
- Verlaag je stressniveau:
Technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, en yoga kunnen helpen. Voldoende rust en ontspanning zijn essentieel.
- Noteer je pijn:
Je kunt je pijn bijhouden bij in een pijndagboek om zo triggers van je pijn te leren herkennen.
- Zorg voor een gezonde levensstijl:
Een gezonde levensstijl kan helpen om pijn te voorkomen of te verminderen. Denk hierbij aan gezond eten, voldoende beweging, niet roken en genoeg slaap.
- Pijnstillers:
Gebruik zo nodig pijnstillers, maar doe dat op de juiste manier: Als je pijnstilling gebruikt, is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste dosering neemt en ze niet te lang blijft slikken. Overleg altijd met een arts als je pijnstillers wilt gebruiken.
- Mentale gezondheid:
Een goede mentale gezondheid is belangrijk. Cognitieve gedragstherapie of ACT kunnen je helpen bij het omgaan met de emotionele aspecten van pijn
- Niet medische opties
Wees ervan bewust dat er best wel wat niet-medische opties zijn om grip op je pijn te krijgen. Je leest er meer over in de verschillende wijken van Pijnstad. Je kunt dit met je arts of fysiotherapeut, maar ook bijvoorbeeld met iemand als je partner bespreken.
Meer lezen over voorkomen dat acute pijn chronisch wordt
Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.
Laatste update: