Menu Sluiten

Ergotherapie

Wat kan een ergotherapeut voor jou, met chronische pijn, betekenen? 

Als je chronische pijn hebt, kan een ergotherapeut je helpen om beter te leven met de pijn.  
Ze leren je hoe je dagelijkse activiteiten kunt aanpassen, zoals aankleden en koken.  
Ze geven advies over hulpmiddelen, zoals ergonomische stoelen en aanpassingen in huis.  
Ook helpen ze je om je energie goed te verdelen over de dag en leren ze ontspanningstechnieken. Een ergotherapeut kan je werkplek aanpassen en kijken hoe je je hobby’s kunt blijven doen. Daarnaast bieden ze emotionele steun en kunnen ze je doorverwijzen naar andere hulpverleners. Met de hulp van een ergotherapeut kun je weer genieten van je leven, ondanks de pijn. 

Je hebt te horen gekregen dat je chronische pijn hebt. Dat is vast heel lastig voor je. Misschien vraag je je af hoe je hiermee moet omgaan. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Een ergotherapeut kan je helpen om een betere kwaliteit van leven te krijgen, ondanks de pijn. In dit artikel leggen we uit wat een ergotherapeut voor jou kan betekenen en geven we praktische voorbeelden. 

Wat doet een ergotherapeut?

Een ergotherapeut helpt mensen om zo zelfstandig mogelijk te blijven leven. Als je chronische pijn hebt, kan het moeilijk zijn om dagelijkse dingen te doen, zoals aankleden, koken of werken. Een ergotherapeut kijkt samen met jou naar jouw situatie en bedenkt oplossingen die bij jou passen. Het doel is om jouw leven makkelijker te maken, ondanks de pijn. 

Hoe kan een ergotherapeut jou helpen? 

  1. Activiteiten aanpassen 
    Het kan zijn dat sommige activiteiten nu te pijnlijk of vermoeiend voor je zijn. Een ergotherapeut kan je leren hoe je deze activiteiten op een andere manier kunt doen. Bijvoorbeeld: 
  • Aankleden: Misschien kost aankleden je veel moeite. Een ergotherapeut kan je laten zien hoe je dit zittend kunt doen of hoe je hulpmiddelen kunt gebruiken, zoals een aankleedstok. 
  • Koken: Als staan in de keuken te lang duurt, kan een ergotherapeut je helpen met tips om zittend te koken of de keuken zo in te richten dat je minder hoeft te bukken en te strekken.
  1. Hulpmiddelen gebruiken 
    Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen helpen om dagelijkse activiteiten minder pijnlijk te maken. Een ergotherapeut kan je advies geven over welke hulpmiddelen voor jou geschikt zijn en hoe je ze kunt gebruiken.  
    Denk bijvoorbeeld aan: 
  • Ergonomische stoelen: Deze stoelen geven goede steun aan je rug en kunnen de pijn verminderen tijdens het zitten. 
  • Aanpassingen in huis: Bijvoorbeeld een sta-op stoel die je helpt om makkelijker uit de stoel te komen, of handgrepen in de badkamer om veilig te kunnen douchen.
  1. Energiemanagement 
    Als je chronische pijn hebt, kan je energieniveau wisselen. Soms heb je veel energie, maar vaak ben je snel moe. Een ergotherapeut kan je leren hoe je je energie beter kunt verdelen over de dag. Dit heet energiemanagement.  
    Voorbeelden hiervan zijn: 
  • Plannen: Samen met de ergotherapeut maak je een dagplanning, waarin je zware en lichte activiteiten afwisselt. Zo voorkom je dat je te veel doet op een goede dag en de volgende dag uitgeput bent. 
  • Pauzes nemen: Je leert om op tijd rust te nemen, ook als je je goed voelt. Dit helpt om overbelasting te voorkomen.
  1. Ontspanningstechnieken 
    Chronische pijn kan ervoor zorgen dat je gespannen bent. Dit maakt de pijn vaak erger. Een ergotherapeut kan je leren hoe je kunt ontspannen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen of mindfulness. Dit kan helpen om de pijn te verminderen.
  1. Werk en vrije tijd 
    Werken of leuke dingen doen kan lastig zijn met chronische pijn. Een ergotherapeut kan je helpen om te kijken wat wel mogelijk is.  
    Bijvoorbeeld: 
  • Werk aanpassen: Als je werkt, kan de ergotherapeut met je werkgever overleggen om je werkplek aan te passen. Denk aan een ergonomische bureaustoel of een aangepast werkrooster. 
  • Hobby’s en sociale activiteiten: Samen met de ergotherapeut kijk je hoe je je hobby’s kunt blijven doen. Misschien kun je je activiteiten aanpassen of op een andere manier invullen.
  1. Begeleiding en ondersteuning 
    Chronische pijn kan ook emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk om hierover te praten. Een ergotherapeut kan je begeleiden en ondersteunen, en je eventueel doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog. 

Voorbeelden uit de praktijk 

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe een ergotherapeut mensen met chronische pijn heeft geholpen: 

  • Janine (45 jaar): Janine had veel pijn in haar rug en schouders. Haar ergotherapeut leerde haar hoe ze haar werkplek ergonomisch kon inrichten en gaf haar tips voor rugoefeningen. Nu heeft Janine minder pijn en kan ze weer met plezier werken. 
  • Marco (60 jaar): Marco kon door zijn pijn niet meer goed koken. Zijn ergotherapeut hielp hem om de keuken aan te passen met een hogere werkbank en speciale pannen met een lichtgewicht deksel. Nu kan Marco weer zelf koken zonder te veel pijn. 
  • Lotte (30 jaar): Lotte was altijd moe door haar chronische pijn. Haar ergotherapeut leerde haar om beter te plannen en op tijd pauzes te nemen. Ook leerde ze ontspanningsoefeningen. Lotte voelt zich nu energieker en heeft minder last van haar pijn.

Conclusie

Een ergotherapeut kan veel voor je betekenen als je chronische pijn hebt. Door activiteiten aan te passen, hulpmiddelen te gebruiken, je energie beter te managen, ontspanningstechnieken te leren, en werk en vrije tijd aan te passen, kun je een beter leven leiden ondanks de pijn. Het belangrijkste is dat je niet alles alleen hoeft te doen. Samen met een ergotherapeut kun je zoeken naar oplossingen die voor jou werken. Zo kun je stap voor stap leren omgaan met je chronische pijn en je leven weer oppakken.


Meer lezen: 

Dit artikel is met aandacht samengesteld door de redactie van pijnstad.nl.

Laatste update:

Pijnstad