Menu Sluiten

Doel, missie en visie

Doel van de Landelijke Pijn Organisatie (LPO) en Pijnstad

Het maken van een tastbaar verschil in het leven van mensen met chronische pijn staat bij de Landelijke Pijn Organisatie centraal. Het middel dat we hiertoe inzetten is het online platform Pijnstad. Door dit platform te realiseren kan de pijnpatiënt en diens naaste:

  • Alles over pijn op één plek vinden.
  • De regie over zijn gezondheid in eigen hand nemen.
  • Bij de hand worden genomen om de, voor hen, juiste keuze te maken met betrekking tot bijvoorbeeld behandelingen en zelfzorg.
  • Leren over zelfmanagement, gebaseerd op Positieve gezondheid en het Bio-psycho-sociale model.
  • (Op termijn) leren omgaan met zijn pijn via de Pain Academy.
  • Toetreden tot de online community voor (h)erkenning en steun.

Pijnstad, als wegwijzer voor de pijnpatiënt, naasten én zorgprofessionals

Waarom willen we dat doel realiseren?

Al tientallen jaren zijn veel organisaties en patiëntenverenigingen actief rondom chronische pijn. Jarenlang is er gelobbyd voor betere pijnzorg. Voor meer aandacht voor chronische pijn. Voor erkenning van chronische pijn als op zichzelf staande ziekte.

Er is op dat gebied al veel bereikt en er zijn gedurende de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt, bijvoorbeeld met de erkenning door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van chronische pijn als op zichzelf staande ziekte.

Maar gek genoeg is er -anno nu- geen platform waar al die pijnpatiënten elkaar kunnen vinden, kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Waar ze bediend worden met praktische tips & tools om het dagelijkse leven met pijn zo goed mogelijk door te komen.

Door te kiezen voor een interactief, online, platform zoals Pijnstad is kunnen we de pijnpatiënt en diens naasten het beste bijstaan en tegelijkertijd het bereik en effect van de LPO zo groot mogelijk maken. De LPO richt zich daarom grotendeels -maar niet uitsluitend- op online communicatie.

Met de focus op praktische ondersteuning van de pijnpatiënt, naasten en pijnprofessionals onderscheidt de LPO zich van andere partijen in de pijnwereld en voegt zij waarde toe aan wat o.a. PA!N en Pijnpatiëntennaar1Stem doen.

Missie

Het bijstaan van mensen met chronische pijn en hun naasten, om daarmee een tastbaar verschil te maken in het leven van iedereen die te maken krijgt met chronische pijn.Missie zoals geformuleerd in de statuten van de Landelijke Pijn Organisatie

Dat hebben we in de statuten aangevuld met:

  • Het bewerkstelligen van een optimale levenskwaliteit en participatie in de samenleving van mensen met chronische pijn.
  • Het faciliteren van onderling contact tussen iedereen die te maken krijgt met chronische pijn.

Ofwel: we willen mensen helpen te leren leven met chronische pijn, we willen mensen met pijn weer méér laten meedoen in de maatschappij en we willen pijnpatiënten, naasten en pijnprofessionals met elkaar verbinden.

Voor wie is de LPO actief (doelgroepen)?

Stichting Landelijke Pijn Organisatie zet zich in voor volwassenen die te maken hebben met chronische pijn. Veelal zijn zij op zoek naar herstel en/of willen meer grip krijgen op hun leven met pijn. De LPO is er (ook) voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien in de hoeveelheid behandelmogelijkheden in Nederland.

Maar natuurlijk bereiken we als patiëntenorganisatie niet alleen de pijnpatiënt. Ook richten we ons op naasten van mensen met chronische pijn. Samenwerking met pijnprofessionals vinden we vanzelfsprekend. Andere stakeholders zijn onder andere werkgeversorganisaties, gemeentes, rijksoverheid, zorgverzekeraars, pijnpoli’s, farmaceuten en huisartsen.

Visie

De LPO wil deze mensen -pijnpatiënt én naasten- een wegwijzer bieden: het online platform Pijnstad. Via Pijnstad kunnen we LPO’s missie bereiken: een tastbaar verschil maken in het leven van mensen met pijn, en hun omgeving. Pijnstad verstevigt de grip van iedereen die te maken krijgt met pijn. Grip, op het proces van leren omgaan met (dagelijkse) pijn.

Dit doen we door:

  1. Betrouwbare informatie aan te reiken.
  2. Hulp te bieden bij het maken van de juiste keuzes en
  3. hen te verbinden met lotgenoten én met de voor hen meest geschikte behandelaren.

Zelfmanagement centraal

In Pijnstad geven we straks ook aandacht aan het zorgaanbod ten behoeve van zelfmanagement. We hebben namelijk de overtuiging dat zelfzorg die grip en dat herstellend vermogen kan versterken. We geloven dat mensen zélf kunnen bepalen welke zorg nodig is, gericht op wat iemand écht belangrijk vindt in het leven. Dat kan leiden tot een beter, zinvoller bestaan, én tot pijnvermindering.
Als online patiëntenplatform kunnen en willen we hierin een cruciale rol vervullen.

Nieuwe blik op ‘gezondheid’

We richten het online platform in vanuit de nieuwe omschrijving van gezondheid. Het concept Positieve Gezondheid en het Bio-psycho-sociale model vormen daarin de basis. Het platform is zo ingericht dat volwassenen met chronische pijn, die hiermee om willen leren gaan, met elkaar, organisaties en behandelaren contact kunnen zoeken.

Pijnstad