Menu Sluiten

Column Natasja, aflevering 1

De rol van pijneducatie: Waarom begrip van pijn cruciaal is voor jouw gezondheid

Inleiding

Chronische pijn is erg complex en moeilijk te behandelen. Misschien denk je nu: “Ik heb geen chronische pijn, dus wat heb ik aan deze rubriek?” Het antwoord is: heel veel. Ik ben ervan overtuigd dat als mensen van jongs af aan meer zouden weten over het pijnsysteem, er veel minder mensen met chronische pijn zouden zijn. En als ze toch pijn hebben, zouden ze het beter kunnen dragen.

Begrip voor Chronische Pijn

Veel patiënten met chronische pijn voelen zich vaak onbegrepen door hun naasten. Ze willen niet “zeuren” en kiezen er vaak voor om niets te zeggen. Dit leidt er echter toe dat ze juist meer pijn ervaren. Wist je dat maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking chronische pijn heeft? Chronische pijn is, naast diabetes, chronisch hartfalen en COPD, een van de meest voorkomende chronische aandoeningen.

Hulp in de huisartsenpraktijk

Voor aandoeningen zoals diabetes en hartfalen is er in bijna elke huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner (POH) die patiënten begeleidt en uitleg geeft. Maar voor chronische pijn is er geen speciaal opgeleide professional in de huisartsenpraktijk aanwezig. Juist omdat chronische pijn zo complex is, zou het helpen als er een pijnconsulent in de huisartsenpraktijk aanwezig zou zijn. Op dit moment is dat nog niet het geval, en op korte termijn is het ook niet haalbaar. Dit komt simpelweg doordat er nog te weinig verpleegkundigen zijn opgeleid als pijnconsulent. De pijnconsulenten die er wel zijn, werken in de tweedelijnszorg. Dit betekent dat je pas met een pijnconsulent te maken krijgt als je wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld een pijnpoli.

Verandering brengen

Hier wil ik verandering in brengen. Daarom heb ik een afstudeerproject geschreven met de titel “Pijn in de eerste lijn”. In april 2024 heb ik hiervoor de posterprijs gewonnen op het Pijncongres van de V&VN. Dit jaar ga ik een pilot starten in een huisartsenpraktijk. De resultaten hiervan zal ik presenteren op het volgende pijncongres aan mijn collega pijnconsulenten.

Het Belang van pijneducatie

In mijn spreekkamer geef ik uitleg over het pijnsysteem, leefstijladvies en begeleiding aan mijn patiënten. Samen kijken we naar de factoren die hun pijn beïnvloeden. Vaak hoor ik aan het einde van mijn presentatie over pijneducatie dat patiënten wensen dat ze deze informatie veel eerder hadden gekregen. Ook voor naasten vallen dan de puzzelstukjes op hun plaats, wat zorgt voor meer begrip en betere ondersteuning voor de patiënt.

Tot slot

Ik hoop dat ik door het schrijven van deze rubriek mensen kan helpen om niet te lang te wachten op goede pijnbestrijding. Het systeem waarin we leven, wil namelijk dat we gewoon doorgaan, en er wordt vaak gezegd dat niemand pijn hoeft te hebben. Pijn heeft echter in eerste instantie een functie. Daarover vertel ik volgende maand meer. Ik hoop dat ik je interesse heb gewekt en dat ik veel mensen kan helpen door inzicht te geven in pijn, waarbij leefstijl een grotere rol speelt dan je misschien denkt.

Pijnstad